Stanford West Apartments

Stanford West Apartments

Riparian Corridors and Street Grids 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationPalo Alto, California, USA
ClientStanford Management Company
Size630 units

The landscape design for Stanford West Housing creates a lush and inviting place for residents, complete with recreation trails, parks and play areas, while also conserving the site’s environmentally sensitive characteristics. Special emphasis was placed on maintaining the riparian corridor with native planting and the site’s archaeologically sensitive areas were handled with care. The project’s internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the traditions of existing older neighborhoods in Palo Alto and Menlo Park. Built in the Sand Hill corridor, the housing accommodates employees of Stanford, the medical center and the Research Park.

Work attributed to SWA/Balsley principal John Wong and his team with SWA Group.

Related Projects

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. Our scope of work included evaluation of existing site conditions and...

Alexander Residence

The elements of the site program for this residence are relatively simple: a large pool and deck area without fencing; a large lawn area for children’s play; perennial gardens; concealed parking; and native plantings included in a playful manner. Since the dune height precluded any ocean views from the natural elevation of the site or the ground floor spaces, ...

Tokyo Park Tower

A new luxury residential block in Tokyo’s Jimbocho District called for a series of discreet garden and courtyard spaces that would serve as urban sanctuaries from the busy street life beyond. Water dominates the landscape language in the form of spouts, pools, water slides, and channels. A lush overlay of evergreen shrubs and flowering perennials brings the se...

SKY Tower

SKY is a luxurious 71-story residential tower whose new at-grade and rooftop landscapes figure prominently at the western extremities of this world-famous street.

SWA/Balsley’s designs for the project merge a crisp, contemporary geometry with a refined material sensibility. The residences’ motor court stands at the front door of an otherwise transparen...

Fuzhou Vanke City

Central Lake Forms Spine for Recreational Living

The Yongtai residential project, located inside the Red Cliff Scenic Area, borders the Dazhang River and consists of a 45-hectare watershed area surrounded by 12 small hills. It is part of an overall development that features a boutique hotel, a shopping street, clubhouses, residential high-rises, townhou...

101 Warren

Perched atop a two-story structure, towered over by a connecting residential high rise and surrounded by studio apartments, this unique urban pine forest stands in a bed of low-hanging fog and reaches to the clear skies above. One hundred and one white pines, planted in a loose formation of elliptical mounds, seem cast adrift in a sea of washed river stone. Dw...

Alexander Residence

The elements of the site program for this residence are relatively simple: a large pool and deck area without fencing; a large lawn area for children’s play; perennial gardens; concealed parking; and native plantings included in a playful manner. Since the dune height precluded any ocean views from the natural elevation of the site or the ground floor spaces, ...

SKY Tower

SKY is a luxurious 71-story residential tower whose new at-grade and rooftop landscapes figure prominently at the western extremities of this world-famous street.

SWA/Balsley’s designs for the project merge a crisp, contemporary geometry with a refined material sensibility. The residences’ motor court stands at the front door of an otherwise transparen...

2020-02-06T23:53:40+00:00