Normandie Court

Normandie Court

Iconic Plaza Softens Edges of Public and Private Space
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationNew York, New York, USA
ClientNormandie Court
Size1.5 acres

Normandie Court is a large luxury residential complex which occupies an entire city block of the Upper East Side. Coinciding with the transformation of the 2nd Avenue corridor by the MTA subway expansion, the owners were inspired to redesign the exterior and landscape. They called on SWA/Balsley’s experience and vision to provide a complete redesign, which would attract the next generation of residents to the towers, but also provide an exciting refresh to the 1.5 acres of open space. Normandie Court will offer the public a large, redesigned street-level plaza and generous seating on custom seat wall planters, as well as a stunning 30-foot water feature. The arrangements of the planters invite both personal conversation and larger group social interaction, with many distinct areas to congregate and people-watch. The plaza will be “carpeted” in grey-toned linear pavers, which visually hold together the entire streetscape and upper residential terrace. Rather than separate the Privately Owned Public Space (POPS), the design incorporates that area, feathering the boundaries of public vs. private, and successfully blends the MTA structures into the ‘POPS’ plaza, offering an inviting pause from the surrounding city for commuters. The redesigned streetscape will provide an iconic cultural reference for this reinvigorated Upper East Side neighborhood.

Related Projects

Zakin Residence

SWA worked closely with the client and architect in siting the house to maximize views and preserve opportunities in which to develop the landscape. The varied program for the landscape included a small family vineyard, a multi-use field, flower gardens, fountains, terraces, a koi pond, swimming pool and spa, tennis courts, courtyards, a heli-pad and guest par...

Vi Living (Formerly Classic Residence By Hyatt)

The Classic Residence by Hyatt in Palo Alto provides seniors with independent and assisted living facilities. The roughly 19-acre site is adjacent to the San Francisquito Creek, a shopping mall,  Ronald McDonald House, and Stanford West Apartments. Hyatt has been working closely with us as well as the City of Palo Alto and Stanford University to develop the si...

Gotham West

Gotham West is a residential development west of Times Square that nearly encompasses a full city block. Two mid-rise buildings and a market-rate tower form to create a signature courtyard that is accessed from the tower’s lobby. A sculptural Japanese maple, floating within a reflecting pool, is centered with the lobby entrance, and serves as a focal feature. ...

Tokyo Park Tower

A new luxury residential block in Tokyo’s Jimbocho District called for a series of discreet garden and courtyard spaces that would serve as urban sanctuaries from the busy street life beyond. Water dominates the landscape language in the form of spouts, pools, water slides, and channels. A lush overlay of evergreen shrubs and flowering perennials brings the se...

Stanford West Apartments

The landscape design for Stanford West Housing creates a lush and inviting place for residents, complete with recreation trails, parks and play areas, while also conserving the site’s environmentally sensitive characteristics. Special emphasis was placed on maintaining the riparian corridor with native planting and the site’s archaeologically sensitive areas w...

Fuzhou Vanke City

Central Lake Forms Spine for Recreational Living

The Yongtai residential project, located inside the Red Cliff Scenic Area, borders the Dazhang River and consists of a 45-hectare watershed area surrounded by 12 small hills. It is part of an overall development that features a boutique hotel, a shopping street, clubhouses, residential high-rises, townhou...

Alexander Residence

The elements of the site program for this residence are relatively simple: a large pool and deck area without fencing; a large lawn area for children’s play; perennial gardens; concealed parking; and native plantings included in a playful manner. Since the dune height precluded any ocean views from the natural elevation of the site or the ground floor spaces, ...

Beaumont Quarter

Beaumont Quarter is a unique site. Located at the foot of an escarpment overlooking the Waitemata Harbor and Rangitoto Island beyond, it sits across from a Victorian-styled park and was originally a gas works. However, the architecture of the residential units in Beaumont Quarter suggests a modernist reinterpretation of the traditional New Zealand Terrace Hous...

2019-12-31T21:29:57+00:00