101 Warren

101 Warren

Minimalist Landscape Emphasizes Repose
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationNew York, New York, USA
ClientEdward Minskoff Equities, Inc.

Perched atop a two-story structure, towered over by a connecting residential high rise and surrounded by studio apartments, this unique urban pine forest stands in a bed of low-hanging fog and reaches to the clear skies above. One hundred and one white pines, planted in a loose formation of elliptical mounds, seem cast adrift in a sea of washed river stone. Dwarf mugo pines cover each mound like a carpet with raised Corten steel edges mediating the pine and gravel dialogue. This minimalist mono-culture of a landscape is a poetic distillation—both sample and symbol—of the peace and repose to be found in the great pine forests of the world. Whether standing in the middle of it, or simply viewing it from afar, residents can enjoy the year-round display of lush greenery; wooded decks outside the residents’ lounge at the forest floor offer a closer view of the varied topography, as well as fresh mugo pine scent from the forest’s understory.

Related Projects

Zakin Residence

SWA worked closely with the client and architect in siting the house to maximize views and preserve opportunities in which to develop the landscape. The varied program for the landscape included a small family vineyard, a multi-use field, flower gardens, fountains, terraces, a koi pond, swimming pool and spa, tennis courts, courtyards, a heli-pad and guest par...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. Our scope of work included evaluation of existing site conditions and...

40 Mercer

The elements of landscape that Thomas Balsley Associates has designed for 40 Mercer is integral to the dynamic and successful environment created for the modern Manhattan lifestyle, in the trendy SoHo district. A private park at the ground floor connects the bustling activity of Broadway with the sophisticated serenity of the galleries and shops that line Merc...

SKY Tower

SKY is a luxurious 71-story residential tower whose new at-grade and rooftop landscapes figure prominently at the western extremities of this world-famous street.

SWA/Balsley’s designs for the project merge a crisp, contemporary geometry with a refined material sensibility. The residences’ motor court stands at the front door of an otherwise transparen...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. Our scope of work included evaluation of existing site conditions and...

Gotham West

Gotham West is a residential development west of Times Square that nearly encompasses a full city block. Two mid-rise buildings and a market-rate tower form to create a signature courtyard that is accessed from the tower’s lobby. A sculptural Japanese maple, floating within a reflecting pool, is centered with the lobby entrance, and serves as a focal feature. ...

40 Mercer

The elements of landscape that Thomas Balsley Associates has designed for 40 Mercer is integral to the dynamic and successful environment created for the modern Manhattan lifestyle, in the trendy SoHo district. A private park at the ground floor connects the bustling activity of Broadway with the sophisticated serenity of the galleries and shops that line Merc...

Normandie Court

Normandie Court is a large luxury residential complex which occupies an entire city block of the Upper East Side. Coinciding with the transformation of the 2nd Avenue corridor by the MTA subway expansion, the owners were inspired to redesign the exterior and landscape. They called on SWA/Balsley’s experience and vision to provide a complete redesign, which wou...

2020-01-06T23:55:46+00:00