Martha Stewart Summer Residence

Martha Stewart Summer Residence

Daily Outdoor Living Flexes to Accommodate Large Events
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationEast Hampton, New York, USA
ClientMartha Stewart
SizeN/A

When first approached, the property looked as if very little had changed in eighty years. Everything about it reflected an interest in summer breezes and beaches rather than labor-intensive gardening. In dramatic contrast, the new owner’s primary interest was in entertaining within a landscaped environment.

The final plan reconciles competing space requirements by relocating all driveway, drop-off and parking functions to the property’s edge. It is an efficient, compact arrangement that preserves a significant area for formal gardens. The front yard is now a circular entertainment lawn framed by formal rose gardens—the owner’s passion. The formality is carried around the house through a series of garden “rooms” and “doorways,” each serving a specific function, yet all strongly connected with axis lines and view corridors. Gates, portal, treillage and arbors help to define each garden room’s edges, walls and entrances. Carefully selected antique garden objects such as urns, statuary and obelisks are employed provide points of interest beyond the horticultural delights. Of particular interest are the rose arches inspired by Monet’s garden in Giverny, France. This lush garden environment provides its owner with hours of visual and spiritual enjoyment each day, yet also has accommodated numerous outdoor fundraising events with up to 500 guests.

Related Projects

Stanford West Apartments

The landscape design for Stanford West Housing creates a lush and inviting place for residents, complete with recreation trails, parks and play areas, while also conserving the site’s environmentally sensitive characteristics. Special emphasis was placed on maintaining the riparian corridor with native planting and the site’s archaeologically sensitive areas w...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. Our scope of work included evaluation of existing site conditions and...

Alexander Residence

The elements of the site program for this residence are relatively simple: a large pool and deck area without fencing; a large lawn area for children’s play; perennial gardens; concealed parking; and native plantings included in a playful manner. Since the dune height precluded any ocean views from the natural elevation of the site or the ground floor spaces, ...

Normandie Court

Normandie Court is a large luxury residential complex which occupies an entire city block of the Upper East Side. Coinciding with the transformation of the 2nd Avenue corridor by the MTA subway expansion, the owners were inspired to redesign the exterior and landscape. They called on SWA/Balsley’s experience and vision to provide a complete redesign, which wou...

Vineyard Estate

Nestled against a natural rock outcropping, the estate and vineyard commands a panoramic view over the town of Sonoma with extended views to San Francisco. SWA developed a master plan that recommended relocating the house before its construction. This wine country residence features dominant roof forms and the tight integration of interior and exterior spaces ...

101 Warren

Perched atop a two-story structure, towered over by a connecting residential high rise and surrounded by studio apartments, this unique urban pine forest stands in a bed of low-hanging fog and reaches to the clear skies above. One hundred and one white pines, planted in a loose formation of elliptical mounds, seem cast adrift in a sea of washed river stone. Dw...

Alexander Residence

The elements of the site program for this residence are relatively simple: a large pool and deck area without fencing; a large lawn area for children’s play; perennial gardens; concealed parking; and native plantings included in a playful manner. Since the dune height precluded any ocean views from the natural elevation of the site or the ground floor spaces, ...

Tokyo Park Tower

A new luxury residential block in Tokyo’s Jimbocho District called for a series of discreet garden and courtyard spaces that would serve as urban sanctuaries from the busy street life beyond. Water dominates the landscape language in the form of spouts, pools, water slides, and channels. A lush overlay of evergreen shrubs and flowering perennials brings the se...

2019-12-17T23:10:18+00:00