Ambleside Mixed-Use Development

Ambleside Mixed-Use Development

Vibrant, pedestrian-friendly landscape integrates mixed-use site’s perimeter.
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationWest Vancouver, British Columbia, Canada
ClientGrosvenor Americas
Size3 acres

Landscape improvements for this new mixed-use development integrate and enhance the streetscape improvement measures the city of West Vancouver is currently implementing, providing a vibrant and pedestrian friendly landscape along the entire perimeter of the site. The landscape design for the 1300 Block, Marine Drive South at Ambleside Village Centre contributes to the City’s goals for revitalization by creating a strong public streetscape, flexible spaces for community activities, and locations for plazas, cafés, art installations, and a healthy and vibrant civic realm. The project makes use of the material palette and other design standards set forth by the City, with modifications to provide upgrades of paving and other features, establishing a compelling design and strong place-making for public and private realms. Maple trees unify the street edge and provide continuity with the existing tree canopies along Marine Drive. Along the street edges and through the Galleria plaza, colored concrete bands add interest and variety to the ground plane, extending across Bellevue Avenue, which may be closed off to provide temporary plaza space for community events.

Sculptures and art installations emphasize the public, pedestrian-friendly character of the neighborhood, provide focal points for pedestrian and vehicular traffic along Marine Drive and function as thresholds to the 14th street and the Bellevue plazas. Art installations at the north and south corners highlight the gateways to the project, while special paving, trees in grates, lighting, and movable seating increases the appeal and livable character.  Sustainable elements throughout the project include the use of permeable paving and a series of linear landscape panels that serve as rain gardens.

The project was honored with a ULI Americas Award for Excellence in 2021

Related Projects

Stanford West Apartments

The landscape design for Stanford West Housing creates a lush and inviting place for residents, complete with recreation trails, parks and play areas, while also conserving the site’s environmentally sensitive characteristics. Special emphasis was placed on maintaining the riparian corridor with native planting and the site’s archaeologically sensitive areas w...

Nanchang Greenland Jiangxi Gaoxin

This urban open space within Nanchang’s new city center provides clear definition of building entries and functions while supporting outdoor gathering areas and circulation routes to enhance visibility, access, and full use of the project’s mixed-use program elements. The design of outdoor spaces and rooftops reflects the strong geometry of the signature tower...

Progressive Design Center

This corporate campus is sited in a natural woodland, punctuated with ravines, dry streambeds, and the companion beech and birch stands found in this area. The facility’s size, one million square feet, is deconstructed into smaller programmatic components that are expressed in two linear building forms connected by enclosed walkways at two locations and divide...

SKY Tower

SKY is a luxurious 71-story residential tower whose new at-grade and rooftop landscapes figure prominently at the western extremities of this world-famous street.

SWA/Balsley’s designs for the project merge a crisp, contemporary geometry with a refined material sensibility. The residences’ motor court stands at the front door of an otherwise transparen...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. Our scope of work included evaluation of existing site conditions and...

Nanchang Greenland Jiangxi Gaoxin

This urban open space within Nanchang’s new city center provides clear definition of building entries and functions while supporting outdoor gathering areas and circulation routes to enhance visibility, access, and full use of the project’s mixed-use program elements. The design of outdoor spaces and rooftops reflects the strong geometry of the signature tower...

40 Mercer

The elements of landscape that Thomas Balsley Associates has designed for 40 Mercer is integral to the dynamic and successful environment created for the modern Manhattan lifestyle, in the trendy SoHo district. A private park at the ground floor connects the bustling activity of Broadway with the sophisticated serenity of the galleries and shops that line Merc...

Alipay Headquarters

The new the Hangzhou Alipay Headquarters is located between the Xi Xi wetlands and downtown Hangzhou, a city renowned for its rich culture and beautiful landscapes. Hills and small mountains surround the headquarters building in three directions, and in the fourth lies downtown Hangzhou. Three landscape “movements” derived from openings in the building direct ...

2023-04-13T22:25:25+00:00