40 Mercer

40 Mercer

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationNew York, New York, USA
ClientHines Developers

The elements of landscape that Thomas Balsley Associates has designed for 40 Mercer is integral to the dynamic and successful environment created for the modern Manhattan lifestyle, in the trendy SoHo district. A private park at the ground floor connects the bustling activity of Broadway with the sophisticated serenity of the galleries and shops that line Mercer Street. Both architecture and seasonal interests are articulated with a row of red maples that give rhythm to the park, and vibrant hues of red color in autumn.

The landmarked neighborhood of SoHo has a consistent yet varied language of architecture. The terrace for 40 Mercer seizes this opportunity with a setback terrace on the sixth floor with a two-tiered design. The upper tier affords private outdoor rooms that are framed by plantings that extend the interior spaces. The lower tier of the terrace is accessible to all of the residents, with planting providing an even greater variety of mix for outdoor space. The sequence of arriving throughout the park, and experiencing the terrace rooms, occurs within the evocative architecture of Jean Nouvel with a design language that is respectful of the past and embraces the sensibilities of the 21st Century.

Related Projects

Stanford West Apartments

The landscape design for Stanford West Housing creates a lush and inviting place for residents, complete with recreation trails, parks and play areas, while also conserving the site’s environmentally sensitive characteristics. Special emphasis was placed on maintaining the riparian corridor with native planting and the site’s archaeologically sensitive areas w...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. Our scope of work included evaluation of existing site conditions and...

Gotham West

Gotham West is a residential development west of Times Square that nearly encompasses a full city block. Two mid-rise buildings and a market-rate tower form to create a signature courtyard that is accessed from the tower’s lobby. A sculptural Japanese maple, floating within a reflecting pool, is centered with the lobby entrance, and serves as a focal feature. ...

101 Warren

Perched atop a two-story structure, towered over by a connecting residential high rise and surrounded by studio apartments, this unique urban pine forest stands in a bed of low-hanging fog and reaches to the clear skies above. One hundred and one white pines, planted in a loose formation of elliptical mounds, seem cast adrift in a sea of washed river stone. Dw...

Stanford West Apartments

The landscape design for Stanford West Housing creates a lush and inviting place for residents, complete with recreation trails, parks and play areas, while also conserving the site’s environmentally sensitive characteristics. Special emphasis was placed on maintaining the riparian corridor with native planting and the site’s archaeologically sensitive areas w...

101 Warren

Perched atop a two-story structure, towered over by a connecting residential high rise and surrounded by studio apartments, this unique urban pine forest stands in a bed of low-hanging fog and reaches to the clear skies above. One hundred and one white pines, planted in a loose formation of elliptical mounds, seem cast adrift in a sea of washed river stone. Dw...

Alexander Residence

The elements of the site program for this residence are relatively simple: a large pool and deck area without fencing; a large lawn area for children’s play; perennial gardens; concealed parking; and native plantings included in a playful manner. Since the dune height precluded any ocean views from the natural elevation of the site or the ground floor spaces, ...

Martha Stewart Summer Residence

When first approached, the property looked as if very little had changed in eighty years. Everything about it reflected an interest in summer breezes and beaches rather than labor-intensive gardening. In dramatic contrast, the new owner’s primary interest was in entertaining within a landscaped environment.

The final plan reconciles competing space requ...

2020-01-08T23:15:18+00:00