Vi Living (Formerly Classic Residence By Hyatt)

Vi Living (Formerly Classic Residence By Hyatt)

Landscaped Garden Courts 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationPalo Alto, California United States
ClientStanford Management Company
Size19 acres

The Classic Residence by Hyatt in Palo Alto provides seniors with independent and assisted living facilities. The roughly 19-acre site is adjacent to the San Francisquito Creek, a shopping mall,  Ronald McDonald House, and Stanford West Apartments. Hyatt has been working closely with us as well as the City of Palo Alto and Stanford University to develop the site. We placed a special emphasis on maintaining the riparian corridor with native planting, using consideration when dealing with the archaeologically sensitive areas of the site, as well as existing recreation trails and landscape amenities such as parks and play areas. The architectural elements have been sited with the same understanding, and with great care to avoid significant existing planting. This layout incorporates a series of landscaped garden-courts, each with a unique theme: a cut flower garden, a kitchen garden, a sensory experience garden, etc. These garden-courts serve as visual clues for residents to associate with their homes while providing places for walking, resting, reflection, and visual enjoyment.

Work attributed to SWA/Balsley principal John Wong and his team with SWA Group.

Related Projects

Vineyard Estate

Nestled against a natural rock outcropping, the estate and vineyard commands a panoramic view over the town of Sonoma with extended views to San Francisco. SWA developed a master plan that recommended relocating the house before its construction. This wine country residence features dominant roof forms and the tight integration of interior and exterior spaces ...

Zakin Residence

SWA worked closely with the client and architect in siting the house to maximize views and preserve opportunities in which to develop the landscape. The varied program for the landscape included a small family vineyard, a multi-use field, flower gardens, fountains, terraces, a koi pond, swimming pool and spa, tennis courts, courtyards, a heli-pad and guest par...

101 Warren

Perched atop a two-story structure, towered over by a connecting residential high rise and surrounded by studio apartments, this unique urban pine forest stands in a bed of low-hanging fog and reaches to the clear skies above. One hundred and one white pines, planted in a loose formation of elliptical mounds, seem cast adrift in a sea of washed river stone. Dw...

Alexander Residence

The elements of the site program for this residence are relatively simple: a large pool and deck area without fencing; a large lawn area for children’s play; perennial gardens; concealed parking; and native plantings included in a playful manner. Since the dune height precluded any ocean views from the natural elevation of the site or the ground floor spaces, ...

Vineyard Estate

Nestled against a natural rock outcropping, the estate and vineyard commands a panoramic view over the town of Sonoma with extended views to San Francisco. SWA developed a master plan that recommended relocating the house before its construction. This wine country residence features dominant roof forms and the tight integration of interior and exterior spaces ...

Zakin Residence

SWA worked closely with the client and architect in siting the house to maximize views and preserve opportunities in which to develop the landscape. The varied program for the landscape included a small family vineyard, a multi-use field, flower gardens, fountains, terraces, a koi pond, swimming pool and spa, tennis courts, courtyards, a heli-pad and guest par...

Martha Stewart Summer Residence

When first approached, the property looked as if very little had changed in eighty years. Everything about it reflected an interest in summer breezes and beaches rather than labor-intensive gardening. In dramatic contrast, the new owner’s primary interest was in entertaining within a landscaped environment.

The final plan reconciles competing space requ...

Normandie Court

Normandie Court is a large luxury residential complex which occupies an entire city block of the Upper East Side. Coinciding with the transformation of the 2nd Avenue corridor by the MTA subway expansion, the owners were inspired to redesign the exterior and landscape. They called on SWA/Balsley’s experience and vision to provide a complete redesign, which wou...

2019-12-17T23:43:20+00:00