Beaumont Quarter

Beaumont Quarter

Clean, Modernist Lines with Historical Echoes
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationAuckland, New Zealand
ClientMelview Developments
Size4 acres

Beaumont Quarter is a unique site. Located at the foot of an escarpment overlooking the Waitemata Harbor and Rangitoto Island beyond, it sits across from a Victorian-styled park and was originally a gas works. However, the architecture of the residential units in Beaumont Quarter suggests a modernist reinterpretation of the traditional New Zealand Terrace House. In order to bind these elements, the landscape design adopted the clean lines and forms of a modernist palette. It is a sparse counterpoint to the Victorian plantings beyond. Rather than an indigenous bush garden or a traditional English garden, the landscape design of Beaumont Quarter strikes an altogether original design language.

It is inspired by Le Corbusier’s Barcelona House and the traditional New Zealand Terrace house. Using the one house, one tree principal, the fundamentals of modernism are extended into the landscape in form, material and transparency.

A linked interplay between civic spaces and private courtyards is achieved with terraced circulation corridors extending to its urban neighborhood beyond.

Related Projects

Gotham West

Gotham West is a residential development west of Times Square that nearly encompasses a full city block. Two mid-rise buildings and a market-rate tower form to create a signature courtyard that is accessed from the tower’s lobby. A sculptural Japanese maple, floating within a reflecting pool, is centered with the lobby entrance, and serves as a focal feature. ...

101 Warren

Perched atop a two-story structure, towered over by a connecting residential high rise and surrounded by studio apartments, this unique urban pine forest stands in a bed of low-hanging fog and reaches to the clear skies above. One hundred and one white pines, planted in a loose formation of elliptical mounds, seem cast adrift in a sea of washed river stone. Dw...

Martha Stewart Summer Residence

When first approached, the property looked as if very little had changed in eighty years. Everything about it reflected an interest in summer breezes and beaches rather than labor-intensive gardening. In dramatic contrast, the new owner’s primary interest was in entertaining within a landscaped environment.

The final plan reconciles competing space requ...

Ray Residence

Perched on a promontory overlooking Gustavia’s harbor entrance, this home site is one of St. Bart’s most dramatic. It enjoys all of the qualities of the Caribbean lifestyle: sunset, ocean and harbor views, breezes, porches, gardens, lawns, courtyards, and an extraordinary swimming pool.

Beginning with an extensive analysis of the sloping rocky site, the...

Stanford West Apartments

The landscape design for Stanford West Housing creates a lush and inviting place for residents, complete with recreation trails, parks and play areas, while also conserving the site’s environmentally sensitive characteristics. Special emphasis was placed on maintaining the riparian corridor with native planting and the site’s archaeologically sensitive areas w...

Vineyard Estate

Nestled against a natural rock outcropping, the estate and vineyard commands a panoramic view over the town of Sonoma with extended views to San Francisco. SWA developed a master plan that recommended relocating the house before its construction. This wine country residence features dominant roof forms and the tight integration of interior and exterior spaces ...

Stanford Toyon Hall

Toyon Hall, a significant historic building originally designed by Bakewell and Brown Architects in 1922, is a three-story structure centered around a magnificent formal courtyard with arcades and arches. The purpose of the project was to preserve, maintain and enhance the building and site. Our scope of work included evaluation of existing site conditions and...

Fuzhou Vanke City

Central Lake Forms Spine for Recreational Living

The Yongtai residential project, located inside the Red Cliff Scenic Area, borders the Dazhang River and consists of a 45-hectare watershed area surrounded by 12 small hills. It is part of an overall development that features a boutique hotel, a shopping street, clubhouses, residential high-rises, townhou...

2019-12-17T23:06:04+00:00