250 West 55th

250 West 55th

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationNew York, , New York USA
ClientW Hotel and Residences

The terrace landscape at 250 West 55th Street occupies the third floor of a new corporate office tower designed by Skidmore, Owings & Merrill. Its design considered not only how the space might be occupied, but also how it might become a visual amenity for the higher floors of the tower and its urban context. The design has attained LEED Gold certification by making provisions for stormwater management, reductions in the urban heat island effect, and the use of recycled materials.

The design embraces SOM’s minimalist design of the tower, juxtaposing natural plant material with its stark materiality of glass and steel. A deck is placed amidst a monolithic sculpted meadow of low grasses and birch trees, an unaltered piece of nature with the dynamic movement of grasses dancing in the wind. When viewed from inside the space, the deck appears as an island embraced by nature, the grasses adding a tactile quality to the user’s experience. As seen from the street, an airy canopy of birch trees provides a natural foil to the reflective quality of the façade.

The design is a strong, simple gesture that allows the terrace to create a sense of escape from daily office activity, whether one looks into the meadow from above or experiences the meadow from within. The contrast of materiality between the landform and the building’s façade creates a solution that is powerful yet understated, minimal yet dynamic, whimsical yet elegant and to be enjoyed for years to come.

Related Projects

Lite-On Headquarters

This major Taiwanese electronics company chose the “Electronics Center” of Taipei overlooking the Gee Long River for their new headquarters. The overall concept is of a 25-story slender tower rising above a sloped landscape podium that covers much of the site. Below-grade parking slopes toward the river on one side, with the urban center on the oth...

SIP Administrative Center

Located on the east bank of Jingji Lake and on the east-west axis of Suzhou city, the new Suzhou Industrial Park Administrative Center (SIP) is the primary work area for government management departments in Suzhou, China. SWA’s landscape master plan and design create a strong identity for the civic campus, which is located in a setting that integrates traditio...

Samsung Headquarters

The new headquarters for Samsung SSI, in San Jose, is a bold vision for a campus and a workplace that highlights interaction. The buildings encourage communication and interaction, leading to a synergistic working environment designed to further transform Samsung into a regional leader in Silicon Valley. To harmonize with the architectural expression, we creat...

Walmart Home Office Landscape Master Plan

What if the vast and varied landscapes of Northwest Arkansas surrounded and thrived all around the future Walmart Home Office Campus, reversing the typical expectations of a corporate headquarters campus? Walmart as a corporation has always celebrated its hometown heritage, and so their mandate for the 350-acre campus follows that same instinct: to preserve na...

Giant Interactive Headquarters

We collaborated with Morphosis Architects on a new ecological park and living laboratory for Giant Interactive Headquarters, a 45-acre corporate campus in Shanghai, China. The design concept blurs the distinction between the ground plane and the structure, weaving water and wetland habitats together with the folded green roof of the main building design. The s...

Nanchang Greenland Jiangxi Gaoxin

This urban open space within Nanchang’s new city center provides clear definition of building entries and functions while supporting outdoor gathering areas and circulation routes to enhance visibility, access, and full use of the project’s mixed-use program elements. The design of outdoor spaces and rooftops reflects the strong geometry of the signature tower...

Osaka World Trade Center

The World Trade Center Building, also known as Cosmos Tower, is the centerpiece of Cosmos City, a mixed-use development along Osaka’s harborfront. The tower’s base is dedicated to public spaces, including a major retail center that, together with the adjoining Asian Trading Center, attracts visitors, office workers and shoppers. The public open spaces consist ...

Pacific Design Center

Once surrounded by barren plazas and impenetrable landscapes, the Pacific Design Center’s environment and image have been dramatically transformed by a complete redesign that includes parks, plazas, water features, cafes, lighting, and graphics.  A two-acre open space area along San Vicente Boulevard has been transformed into a public park and gathering space,...

2020-01-08T23:13:34+00:00