Pertamina Energy Tower

Pertamina Energy Tower

Rich Pedestrian Experience at Skyscraper's Foot
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationJakarta, Indonesia
ClientPt. Pertamina
Size15 acres

The site for the Pertamina Energy Tower is located in downtown Jakarta, Indonesia. The proposed landscape design draws inspiration from the Indonesian archipelago and the national motto of “Unity in Diversity.” The language of design will seek to blend a lush native plant palette with a refined contemporary sensibility.

Entry at the Northwest corner of the site brings pedestrians through a plaza with cascading water feature and public seating to the front of Pertamina Pavilion. The Energy Ribbon pedestrian bridge brings access to the second-floor pavilion entrance and provides a connection to the Pertamina Energy Plant and Pertamina Energy Tower parcel.

Pedestrian access to the Pertamina Energy Tower parcel occurs primarily on an east-west axis through the center of the tower. At the east and west sides of the tower still pools of water reflect the sky and tower above. To the south of the tower, sunken gardens with cascading water walls frame the access to the landscape beyond. The center of the parcel is occupied by a large open lawn that reflects the texture and pattern of elements around it and provides a Parade Ground for corporate events and assemblies.

Planting across the site draws on the extensive palette indigenous to Indonesia that create islands of vegetative interest, providing color, texture, shade and opportunities for intimate seating areas. Demonstration gardens create opportunities to include an educational overlay and a technical focus on environmental sustainability. Green roofs are planted with a patterned arrangement of succulent plant species that reflect the forms of the landscape below while serving the designated function of rainwater absorption and reduction of the heat-island effect.

Water features are inspired by the shape of the banyan leaf and vary in form from shallow skim fountains that invite playful interaction, to still pools that reflect the surrounding environment, to planted aquatic gardens that polish the water and remove pollutants, to dramatic cascading curtains of water.

Related Projects

Suzhou Center

The Suzhou Center is a landmark urban space within the Suzhou Central Business District that embodies the spirit of the city of Suzhou as a gateway for intersecting old and new cultural and historic heritage. The successful combination of high density development and ecological conservation will allow for Suzhou to transition to a garden city where the state-o...

Four Seasons Oahu at Ko Olina

The design team’s challenge was to re-envision the existing hotel as a premier luxury destination that employs aspects of local culture and heritage to create a unique sense of place. An existing pool and water features were renovated, two new pools added, and restaurants enhanced. The resulting Four Seasons Hotel redevelopment and new residences by partner To...

Busan Lotte Tower

Busan Lotte World is an extraordinary mixed-use destination for residential, office, hotel, shopping, entertainment, and tourism and includes one of the tallest buildings in the world at 107 stories. The SOM designed tower is composed of four buildings that connect to each other internally via a covered arcade.

The landscape strikes a dramatic pose in t...

Lanchi Aqua Garden Hotel

Thomas Balsley Associates was invited to design one of six hotel villa sites near the ancient city of Xi’an. Collaborating with Joel Sanders Architect, the design draws inspiration from the lifestyle and design principles of traditional Chinese gardens. Like these ancient private retreats, this hotel site is also organized around a series of landscaped courtya...

SIP Administrative Center

Located on the east bank of Jingji Lake and on the east-west axis of Suzhou city, the new Suzhou Industrial Park Administrative Center (SIP) is the primary work area for government management departments in Suzhou, China. SWA’s landscape master plan and design create a strong identity for the civic campus, which is located in a setting that integrates traditio...

Pacific Design Center

Once surrounded by barren plazas and impenetrable landscapes, the Pacific Design Center’s environment and image have been dramatically transformed by a complete redesign that includes parks, plazas, water features, cafes, lighting, and graphics.  A two-acre open space area along San Vicente Boulevard has been transformed into a public park and gathering space,...

Samsung R&D Campus

Comprised of six buildings on two adjacent parcels in the Umyeon neighborhood of Seoul, South Korea, the Samsung R+D design delivers on a complex program requiring a low maintenance landscape that provides restorative outdoor spaces at a variety of scales, visually unity for the campus and an enhancement of safety and security.

Site design focused on th...

Intercontinental Hotel

Located in the center of the vibrant Times Square district, this new four-star hotel (one of only three in New York City) serves as the base for well-traveled tourists, businessmen and dignitaries from around the world. As a unique product of the hotel’s branding and place-making strategy, the client asked that the courtyard make a memorable first impression o...

2019-12-17T22:07:13+00:00