Burj Khalifa

Burj Khalifa

Premier Groundscape for World’s Tallest Building 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationDubai, United Arab Emirates
ClientEmaar Properties
Size11 hectares

Playing on the theme of “A Tower in a Park,” this shaded landscape creates a compelling oasis of green, with distinct areas to serve the tower’s hotel, residential, spa and corporate office areas. The visitor begins at the main arrival court at the base of the tower, where the “prow” of the building intersects a grand circular court—a “water room” defined by fountains, palms and park trees. From here, entry roads lead through the park-like landscape to separate hotel and residential arrival courts. Vehicular circulation spirals down to garage level, while flowering trees and seasonal plantings, fountains, and distinct paving patterns establish a strong sense of place for each court.

On the lake side, the Grand Terrace celebrates the scale and importance of the tower with a series of large reflecting pools that cascade from upper terraces to the lake itself. Comfortable walkways define the infinity-edge pools and invite a leisurely walk. More direct walkways lead to the same connections, offering a variety of pedestrian routes to the Khalifa mall, Island Park, residential towers and hotels, and promenades that border the entire edge of the lake.

These outdoor spaces create a front door to the tower, serving the various uses and reflecting the building’s unique forms. In particular, the plaza that encircles the tower expresses the key imagery of the hymenocallis, or spider lily, through an iterative pattern of banding including concentric and radiating arcs, criss-crossing lines, and a cool gray palette of granite to convey a feeling of comfort through the seasons. All site furnishings, from railings to benches and signs, incorporate the abstracted imagery of the spider lily and other patterns from nature, true to the historic traditions of Islamic architecture and design. Shade trees give comfort, and a rich plant palette of succulents, flowering trees, and other species suited to the area’s extreme temperatures create beauty, interest and character in the Tower Park landscape.

The region’s extreme climate offers unique opportunities for synergy between the tower and the surrounding landscape infrastructure. For instance, the hot and humid outside air, combined with the chilled water cooling system of the building, results in a significant amount of condensation. Every year, fifteen million gallons of condensed water will be collected, drained, and pumped into the site irrigation system for use within the Tower Park.

Work attributed to SWA/Balsley principal John Wong and his team with SWA Group.

Related Projects

Giant Interactive Headquarters

We collaborated with Morphosis Architects on a new ecological park and living laboratory for Giant Interactive Headquarters, a 45-acre corporate campus in Shanghai, China. The design concept blurs the distinction between the ground plane and the structure, weaving water and wetland habitats together with the folded green roof of the main building design. The s...

Nanchang Greenland Jiangxi Gaoxin

This urban open space within Nanchang’s new city center provides clear definition of building entries and functions while supporting outdoor gathering areas and circulation routes to enhance visibility, access, and full use of the project’s mixed-use program elements. The design of outdoor spaces and rooftops reflects the strong geometry of the signature tower...

Leeum Samsung Museum of Art

From its mountainside perch overlooking Seoul, the Samsung Museum of Art Complex boasts museums by three of the world’s most sought-after architects: Rem Koolhaas, Jean Nouvel and Mario Botta. Uniting these remarkable yet divergent works of architecture is a space of clean and powerful gestures. This elegant, understated landscape serves as their matrix and mu...

Walmart Home Office Landscape Master Plan

What if the vast and varied landscapes of Northwest Arkansas surrounded and thrived all around the future Walmart Home Office Campus, reversing the typical expectations of a corporate headquarters campus? Walmart as a corporation has always celebrated its hometown heritage, and so their mandate for the 350-acre campus follows that same instinct: to preserve na...

SIP Administrative Center

Located on the east bank of Jingji Lake and on the east-west axis of Suzhou city, the new Suzhou Industrial Park Administrative Center (SIP) is the primary work area for government management departments in Suzhou, China. SWA’s landscape master plan and design create a strong identity for the civic campus, which is located in a setting that integrates traditio...

Kasumigaseki Plaza Renewal

The Kasumigaseki building is Tokyo’s first high-rise and architectural landmark, located in the heart of downtown Tokyo where government as well as major private business offices are concentrated. Urban growth changed the dynamics of the building’s surroundings and left its public spaces ineffective and barren. The addition of new mixed-use building provided t...

Leeum Samsung Museum of Art

From its mountainside perch overlooking Seoul, the Samsung Museum of Art Complex boasts museums by three of the world’s most sought-after architects: Rem Koolhaas, Jean Nouvel and Mario Botta. Uniting these remarkable yet divergent works of architecture is a space of clean and powerful gestures. This elegant, understated landscape serves as their matrix and mu...

Brentwood Town Centre

The Brentwood Town Centre Development Plan will transform the existing suburban-style shopping mall into a mixed-use, transit-oriented community, reasserting itself as the nucleus of the Brentwood Town Centre area. The site will accommodate some 2,000-4,000 high, medium, and low-rise residential units. Its role as a shopping destination will be expanded into a...

2020-02-06T23:57:37+00:00