Intercontinental Hotel

Intercontinental Hotel

Constrained Courtyard is Larger than Life
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationNew York, New York, USA
ClientTishman Hotel Corp.

Located in the center of the vibrant Times Square district, this new four-star hotel (one of only three in New York City) serves as the base for well-traveled tourists, businessmen and dignitaries from around the world. As a unique product of the hotel’s branding and place-making strategy, the client asked that the courtyard make a memorable first impression on its visitors at check-in and their returns throughout the day. Centrally located at the hotel entrance, the space serves as the lobby’s focal point as well as the backdrop for the two restaurants that flank its sides.

The landscape architect was given full responsibility for the space and conducted market research into the profile of the hotel guests and their expectations, from which the concept of a contemporary Zen-like space evolved; it is one of clean and timeless modernist sensibilities. In line with the designer’s philosophy, the space is designed to offer spiritual and visual refuge and escape from the bustle of the New York City street. The calm is broken only by the provocative sculpture of an aged shrub whose distinctive profile is captured against an illuminated red resin wall. Through careful selection of materials and lighting, the space glows with life throughout the day and night, in dramatic contrast to the darker, somber lobby mood. The fresh garden environment belies its urban constrictions: minimal natural light, access, and structural slabs below.

Despite its challenges and limited scope, the courtyard design has reached for the highest sustainability standards. LED lighting and the recycling of stone and steel materials are but a few examples. In addition, the courtyard has exploited all of the benefits of green roof technology and recycled water for irrigation.

At such a prominent crossroads for world travelers, this small courtyard has risen to its challenge. It has proven once again that the power of design can strongly influence the branding of a place, and has left a large first impression of landscape architecture in the urban hospitality world.

Giant Interactive Headquarters

We collaborated with Morphosis Architects on a new ecological park and living laboratory for Giant Interactive Headquarters, a 45-acre corporate campus in Shanghai, China. The design concept blurs the distinction between the ground plane and the structure, weaving water and wetland habitats together with the folded green roof of the main building design. The s...

Perk Park

Originally completed in 1972, Perk Park is a vestige of IM Pei’s urban renewal plan. It was built in an era when the street was seen as a menace so parks turned inward. Rolling berms around the edges and sunken areas in the middle, filled with concrete retaining walls, reflected that era. Not surprisingly, the park fell into decline; abandoned by the neighborh...

Samsung R&D Campus

Comprised of six buildings on two adjacent parcels in the Umyeon neighborhood of Seoul, South Korea, the Samsung R+D design delivers on a complex program requiring a low maintenance landscape that provides restorative outdoor spaces at a variety of scales, visually unity for the campus and an enhancement of safety and security.

Site design focused on th...

51 Astor Place

At the locus of two famous NYC neighborhoods, East Village and Greenwich Village, this new corner plaza takes full advantage of the vibrant urban life generated by nearby NYU and historic Cooper Union across the street. With a strong architectural alignment of banquette seating, this plaza benefits from its urban context by carefully staging the cherished NYC ...

2020-01-10T00:47:28+00:00