Lite-On Headquarters

Lite-On Headquarters

Sustainability with Beauty 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationTaipei, Taiwan
ClientArtech Architects
Size10,152 square meters

This major Taiwanese electronics company chose the “Electronics Center” of Taipei overlooking the Gee Long River for their new headquarters. The overall concept is of a 25-story slender tower rising above a sloped landscape podium that covers much of the site. Below-grade parking slopes toward the river on one side, with the urban center on the other side. This configuration maximizes views from the tower and for users of the landscape gardens. The podium provides security, view gardens, and a green roof, while retaining stormwater for irrigation, and providing insulation for the public spaces below.

The podium at the rear of the site slopes one story to the street, where a major vehicular entry provides access into the recessed atrium court. The larger podium on the riverside slopes two stories down to the boulevard. A second vehicular drop off is on this podium at the front building face. As the garden slopes away from the tower, stepped water features create visual and aural interest. Halfway down the garden, a light well opens to a courtyard below that is viewed from the cafeteria at the lower level. Stepped fountains in the courtyard and a grove of Madagascar almond trees can be viewed from the cafeteria or from the pedestrian bridges on the podium above. Camphor and Golden Rain orchards serve as street trees.

The generous open space around the tower gives it distinction in a dense urban context, and plays a major role in accomplishing the vision of the owner: a total “green” development. Conceived before LEED accreditation, this was the first green roof envisioned and built by a private party in Taipei.

Work attributed to SWA/Balsley principal John Wong and his team with SWA Group.

Related Projects

Samsung Headquarters

The new headquarters for Samsung SSI, in San Jose, is a bold vision for a campus and a workplace that highlights interaction. The buildings encourage communication and interaction, leading to a synergistic working environment designed to further transform Samsung into a regional leader in Silicon Valley. To harmonize with the architectural expression, we creat...

Lanchi Aqua Garden Hotel

Thomas Balsley Associates was invited to design one of six hotel villa sites near the ancient city of Xi’an. Collaborating with Joel Sanders Architect, the design draws inspiration from the lifestyle and design principles of traditional Chinese gardens. Like these ancient private retreats, this hotel site is also organized around a series of landscaped courtya...

Pertamina Energy Tower

The site for the Pertamina Energy Tower is located in downtown Jakarta, Indonesia. The proposed landscape design draws inspiration from the Indonesian archipelago and the national motto of “Unity in Diversity.” The language of design will seek to blend a lush native plant palette with a refined contemporary sensibility.

Entry at the Northwest corner of ...

Progressive Design Center

This corporate campus is sited in a natural woodland, punctuated with ravines, dry streambeds, and the companion beech and birch stands found in this area. The facility’s size, one million square feet, is deconstructed into smaller programmatic components that are expressed in two linear building forms connected by enclosed walkways at two locations and divide...

Giant Interactive Headquarters

We collaborated with Morphosis Architects on a new ecological park and living laboratory for Giant Interactive Headquarters, a 45-acre corporate campus in Shanghai, China. The design concept blurs the distinction between the ground plane and the structure, weaving water and wetland habitats together with the folded green roof of the main building design. The s...

SIP Administrative Center

Located on the east bank of Jingji Lake and on the east-west axis of Suzhou city, the new Suzhou Industrial Park Administrative Center (SIP) is the primary work area for government management departments in Suzhou, China. SWA’s landscape master plan and design create a strong identity for the civic campus, which is located in a setting that integrates traditio...

Progressive Design Center

This corporate campus is sited in a natural woodland, punctuated with ravines, dry streambeds, and the companion beech and birch stands found in this area. The facility’s size, one million square feet, is deconstructed into smaller programmatic components that are expressed in two linear building forms connected by enclosed walkways at two locations and divide...

Alipay Headquarters

The new the Hangzhou Alipay Headquarters is located between the Xi Xi wetlands and downtown Hangzhou, a city renowned for its rich culture and beautiful landscapes. Hills and small mountains surround the headquarters building in three directions, and in the fourth lies downtown Hangzhou. Three landscape “movements” derived from openings in the building direct ...

2020-01-23T00:43:05+00:00