Lanchi Aqua Garden Hotel

Lanchi Aqua Garden Hotel

Recalling Traditional Garden Retreats
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

Location, Xi'an China

Thomas Balsley Associates was invited to design one of six hotel villa sites near the ancient city of Xi’an. Collaborating with Joel Sanders Architect, the design draws inspiration from the lifestyle and design principles of traditional Chinese gardens. Like these ancient private retreats, this hotel site is also organized around a series of landscaped courtyards, where occupants can escape for relaxation, rejuvenation and contemplation. Homage is paid to the essence of traditional Chinese garden design that conceives of each complex as a unique constructed composition that blend architecture and landscape, organic and inorganic materials, art and nature. A layered series of architectural and landscape “shelves” respond to the Loess plain theme outlined in the master plan. The concept reinterprets traditional garden elements: the faceted hotel villas emerging out of the ground plane recall ancient scholar rocks featured prominently in traditional courtyards, garden ponds become water remediation tanks used for spa pools and to water vegetation, and traditional ornate scrim panels have a modern interpretation through the use of perforated metal.

Additionally, the design also takes cues from the surrounding agricultural context, employing environmentally responsible principles to create an eco-spa resort. An expansive green roof with sweeping drifts of native plants will regulate building temperatures in a sustainable way while also minimizing run-off. This ecological green roof also allows for wildlife habitat to be viewed by hotel guests. The large pool areas in the sunken landscape are imagined to be ‘natural’ pools – using vegetation around the base of the villa towers to environmentally cleanse and filter the water without the use of chemicals, and create a social filter in which private space is delicately screened from semi-public space.

Related Projects

SIP Administrative Center

Located on the east bank of Jingji Lake and on the east-west axis of Suzhou city, the new Suzhou Industrial Park Administrative Center (SIP) is the primary work area for government management departments in Suzhou, China. SWA’s landscape master plan and design create a strong identity for the civic campus, which is located in a setting that integrates traditio...

Busan Lotte Tower

Busan Lotte World is an extraordinary mixed-use destination for residential, office, hotel, shopping, entertainment, and tourism and includes one of the tallest buildings in the world at 107 stories. The SOM designed tower is composed of four buildings that connect to each other internally via a covered arcade.

The landscape strikes a dramatic pose in t...

Progressive Design Center

This corporate campus is sited in a natural woodland, punctuated with ravines, dry streambeds, and the companion beech and birch stands found in this area. The facility’s size, one million square feet, is deconstructed into smaller programmatic components that are expressed in two linear building forms connected by enclosed walkways at two locations and divide...

Intercontinental Hotel

Located in the center of the vibrant Times Square district, this new four-star hotel (one of only three in New York City) serves as the base for well-traveled tourists, businessmen and dignitaries from around the world. As a unique product of the hotel’s branding and place-making strategy, the client asked that the courtyard make a memorable first impression o...

SIP Administrative Center

Located on the east bank of Jingji Lake and on the east-west axis of Suzhou city, the new Suzhou Industrial Park Administrative Center (SIP) is the primary work area for government management departments in Suzhou, China. SWA’s landscape master plan and design create a strong identity for the civic campus, which is located in a setting that integrates traditio...

Nanchang Greenland Jiangxi Gaoxin

This urban open space within Nanchang’s new city center provides clear definition of building entries and functions while supporting outdoor gathering areas and circulation routes to enhance visibility, access, and full use of the project’s mixed-use program elements. The design of outdoor spaces and rooftops reflects the strong geometry of the signature tower...

Samsung R&D Campus

Comprised of six buildings on two adjacent parcels in the Umyeon neighborhood of Seoul, South Korea, the Samsung R+D design delivers on a complex program requiring a low maintenance landscape that provides restorative outdoor spaces at a variety of scales, visually unity for the campus and an enhancement of safety and security.

Site design focused on th...

Alipay Headquarters

The new the Hangzhou Alipay Headquarters is located between the Xi Xi wetlands and downtown Hangzhou, a city renowned for its rich culture and beautiful landscapes. Hills and small mountains surround the headquarters building in three directions, and in the fourth lies downtown Hangzhou. Three landscape “movements” derived from openings in the building direct ...

2020-01-08T23:53:10+00:00