UC Davis West Village

UC Davis West Village

Largest Zero-Net Energy Community in the United States 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationDavis, California, United States
ClientUC Davis
Size130 acres / 52.6 hectares

UC Davis West Village is a new 225-acre development in Davis, California, that responds to a substantial growth in the number of students, faculty and staff living on the University’s campus. The city of Davis is a unique and cherished community, and great care was taken throughout the design and planning process to pay homage to its history and culture. The needs for the University include housing for approximately 3,000 students and 500 members of the University faculty and staff, as well as a mixed-use retail area, extensive parks and an open space network.

Our concept focuses on three key principals: housing affordability, quality of place, and environmental responsiveness. As a result, the Village is the largest planned zero-net energy community in the United States, combining compact walkable neighborhoods with sustainable initiatives such as an extensive bike network, permeable paving, solar thermal collectors, storm water management and conservation, and comprehensive tree shading. The community has achieved an exceptional 87 percent of initial ZNE goals in the first year. The design aesthetic focuses on integrating these initiatives in an authentically local manner, employing systems that work best with the local environmental condition. This balance between goals of sustainability and local cultural authenticity propels the project towards a cohesive network of program, circulation and outdoor spaces to serve the community. The project ultimately incorporates affordable housing in a neighborhood setting, while strengthening on-campus involvement, and creates a distinctive place to live in a pedestrian-oriented and bike-friendly environment.

Work attributed to SWA/Balsley principal John Wong and his team with SWA Group.

Related Projects

CSULB Liberal Arts Courtyards

The programming and design of the Liberal Art Courtyards were the result of the successful landscape master plan for 322 acres, completed by SWA in 2012 and enhancing the existing campus aesthetic and experience while improving functional relationships for its students, faculty, and community. Considerations included a wealth of open spaces largely devoted to ...

New Jersey Institute of Technology Green

This campus, like many others, has suffered from the lack of a coherent plan, rendering its campus experience to a series of passages through disconnected interstitial spaces. A key component of the landscape master plan was the identification of new building sites on campus that would shed light on a comprehensive assessment of open spaces and movement system...

North Shore LIJ Women's Hospital

As part of the North Shore LIJ Medical Center expansion by SOM, Thomas Balsley Associates was commissioned to design a landscape that reflects both the hospital’s commitment to healing and its reputation as a progressive health care institution. Thomas Balsley Associates has proposed two major landscape spaces for the campus. The first of these spaces is a cam...

Tokyo University of Foreign Studies Campus

Tokyo University of Foreign Studies Campus Fuchu, Japan. Landscape International, Ltd. Kume Sekkei, Architects. NBBJ Architecture. SWA provided master planning and landscape architecture for the Foreign Studies Campus of Tokyo University on the site of a former military base on the outskirts of Tokyo. This campus serves Japanese and foreign students pursuing a...

Stanford University Campus Planning and Projects

Over the past 20 plus years SWA has been working with Stanford University to reclaim the 100-year-old master plan vision of Leland Stanford and Frederick Law Olmsted for the campus. This series of campus improvement projects has restored the historic axis, open spaces, and landscape patterns. With Stanford Management Company, SWA designed the Sand Hill corrido...

University of Chicago Booth School of Business

This project regenerates a spectacular, historic cliff-side waterfront site by activating it with new purpose. Working carefully to interweave layers of preservation and natural beauty, the building and landscape work together to leave a light footprint. Today, a distinctive global campus honors the history of its earlier occupation while providing inspiration...

New Jersey Institute of Technology Green

This campus, like many others, has suffered from the lack of a coherent plan, rendering its campus experience to a series of passages through disconnected interstitial spaces. A key component of the landscape master plan was the identification of new building sites on campus that would shed light on a comprehensive assessment of open spaces and movement system...

SUNY Albany Uptown Campus

With great respect for Edward Durrell Stone’s 1960s modernist campus, this new master plan redefines the campus’ first impression image and reclaims quads as new venues for an enhanced campus lifestyle. The entry drive encounters a new Collin’s Circle, now raised to the level of the entrance plaza. The earthen plinth engages the plaza entry at the new Ad...

2019-12-17T21:32:12+00:00