Leeum Samsung Museum of Art

Leeum Samsung Museum of Art

Landscape Elevates an Architectural and Artistic Visitor Experience
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationSeoul, South Korea
ClientLeeum Samsung Museum of Art
Size100,000 square feet

From its mountainside perch overlooking Seoul, the Samsung Museum of Art Complex boasts museums by three of the world’s most sought-after architects: Rem Koolhaas, Jean Nouvel and Mario Botta. Uniting these remarkable yet divergent works of architecture is a space of clean and powerful gestures. This elegant, understated landscape serves as their matrix and must perform multiple duties: make a welcoming first impression; connect with local transportation to orchestrate the visitor’s journey to and through the complex; and function as a stage for viewing the architectural ensemble and the sculptures.

Complementing rather than competing with its muscular surroundings, the landscape is designed to provide the visitor with a rich visual palette. She might rest on the long seat occupying the central platform; pause to admire the views from a series of terraced platforms leading down the slope, or enjoy the native plantings of azaleas, pine trees, densely-planted birch trees offsetting Nouvel’s dramatic gabion walls, and bamboo culms which serve as a backdrop for a fleetingly glorious mass of bulbs, all in muted shades of blue-gray. A directional paving pattern, identity graphics, and LED art installations help guide movement through the site. This dynamic, architectural landscape takes full advantage of its extraordinary setting, mediating between the fixed structures of the buildings and artworks and the sensory surprises of the urban garden in constant flux.

Related Projects

Burj Khalifa

Playing on the theme of “A Tower in a Park,” this shaded landscape creates a compelling oasis of green, with distinct areas to serve the tower’s hotel, residential, spa and corporate office areas. The visitor begins at the main arrival court at the base of the tower, where the “prow” of the building intersects a grand circular court—a “water room” defined by f...

Kasumigaseki Plaza Renewal

The Kasumigaseki building is Tokyo’s first high-rise and architectural landmark, located in the heart of downtown Tokyo where government as well as major private business offices are concentrated. Urban growth changed the dynamics of the building’s surroundings and left its public spaces ineffective and barren. The addition of new mixed-use building provided t...

Riverside Park South

On the West Side of Manhattan, on the scenic Hudson River shoreline, Riverside Park South is a massive, multi-phase project of sweeping ambition and historic scope. Combining new greenspace, new infrastructure, and the renovation of landmark industrial buildings, the plan—originally devised by Thomas Balsley Associates in 1991—is an extension of Frederick Law ...

Montclair State University Student Center and Quad

SWA/Balsley collaborated with DIG Architects and Montclair State University to reimagine the campus student center, adjacent quad, and connections to the surrounding campus. Through site analysis and project stakeholder meetings, key pedestrian and vehicular circulation routes were identified for resident students, daily commuters, and University staff. The st...

Tarrant County College

To meet the growing needs of the downtown and North Main communities in Fort Worth, Texas, SWA provided the master plan and landscape design for a new college campus to add to the Tarrant County College District. Designed to be constructed in a series of phases, the project aims to provide a stimulating and rewarding environment for students and the local comm...

Kasumigaseki Plaza Renewal

The Kasumigaseki building is Tokyo’s first high-rise and architectural landmark, located in the heart of downtown Tokyo where government as well as major private business offices are concentrated. Urban growth changed the dynamics of the building’s surroundings and left its public spaces ineffective and barren. The addition of new mixed-use building provided t...

Gantry Plaza State Park

Once a working waterfront teeming with barges, tugboats, and rail cars, the Hunter’s Point shoreline of Queens slowly succumbed to the realities of the post-Industrial Age. As the last rail barge headed into the sunset, this spectacular site was left to deteriorate to a point of community shame. As part of the Queens West Parks Master Plan, Thomas Balsley Asso...

Medgar Evers College

This new quad provides a unifying pedestrian connection between Bedford and Franklin Avenues and between existing and new campus buildings, finally providing the campus with a cohesive identity and sense of place. With the dramatic transformation of a parking lot into more campus green space comes the opportunity to integrate a series of sustainability strateg...

2020-01-10T23:29:00+00:00