Medgar Evers College

Medgar Evers College

First significant outdoor public space creates a new campus heart.
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationBrooklyn, New York, United States
ClientDormitory Authority of the State of New York
Size1.5 acres

This new quad provides a unifying pedestrian connection between Bedford and Franklin Avenues and between existing and new campus buildings, finally providing the campus with a cohesive identity and sense of place. With the dramatic transformation of a parking lot into more campus green space comes the opportunity to integrate a series of sustainability strategies into the campus environment. A promenade serves as an academic hallway, and is bordered with a diverse array of seating opportunities and a series of garden rooms which serve as outdoor classrooms, living rooms, study spaces, and planted gardens. At its midpoint, the promenade swells into a large lawn area, a much-needed center to the campus for informal academic lounging and large gatherings such as performances, festivals, and the annual graduation ceremony.

Related Projects

Sonoma State Weill Lawn & Commons

Weill Lawn and Commons provide outdoor performance venues at Green Music Center, a world-class performing arts complex. The landscape architects prepared overall master planning and landscape architectural design.  A simple, dramatic grading plan unifies project elements, directs circulation, and buffers concert venues from adjacent roadway traffic. Weill Lawn...

Leeum Samsung Museum of Art

From its mountainside perch overlooking Seoul, the Samsung Museum of Art Complex boasts museums by three of the world’s most sought-after architects: Rem Koolhaas, Jean Nouvel and Mario Botta. Uniting these remarkable yet divergent works of architecture is a space of clean and powerful gestures. This elegant, understated landscape serves as their matrix and mu...

Public Safety Answering Center

The landscape is a key component of the PSAC II site. This new five hundred million dollar emergency call center is strategically located in the Bronx, New York and will facilitate emergency response for the City of New York.

An earthern grassland berm completely envelops PSAC II’s architecture and establishes a visual connection between PSAC II and the...

Samsung Electronics Training Center

Evolving trends in technology and the need to build a new, state-of-the-art Electronics Training Center allowed Samsung to commission the collaborative team of Samoo Architects and Thomas Balsley Associates for the design of their new facility in Keyonggi-Do Province in Korea. Essential to both Samsung and the design team was a site design solution that would ...

Tarrant County College

To meet the growing needs of the downtown and North Main communities in Fort Worth, Texas, SWA provided the master plan and landscape design for a new college campus to add to the Tarrant County College District. Designed to be constructed in a series of phases, the project aims to provide a stimulating and rewarding environment for students and the local comm...

Sonoma State Weill Lawn & Commons

Weill Lawn and Commons provide outdoor performance venues at Green Music Center, a world-class performing arts complex. The landscape architects prepared overall master planning and landscape architectural design.  A simple, dramatic grading plan unifies project elements, directs circulation, and buffers concert venues from adjacent roadway traffic. Weill Lawn...

CSULB Liberal Arts Courtyards

The programming and design of the Liberal Art Courtyards were the result of the successful landscape master plan for 322 acres, completed by SWA in 2012 and enhancing the existing campus aesthetic and experience while improving functional relationships for its students, faculty, and community. Considerations included a wealth of open spaces largely devoted to ...

Montclair State University Student Center and Quad

SWA/Balsley collaborated with DIG Architects and Montclair State University to reimagine the campus student center, adjacent quad, and connections to the surrounding campus. Through site analysis and project stakeholder meetings, key pedestrian and vehicular circulation routes were identified for resident students, daily commuters, and University staff. The st...

2023-04-11T23:53:53+00:00