Public Safety Answering Center

Public Safety Answering Center

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationBronx, New York, USA
ClientCity of New York DDC

The landscape is a key component of the PSAC II site. This new five hundred million dollar emergency call center is strategically located in the Bronx, New York and will facilitate emergency response for the City of New York.

An earthern grassland berm completely envelops PSAC II’s architecture and establishes a visual connection between PSAC II and the adjacent parkways, playing a strategic role in both securing the highly sensitive site and relieving a potentially obtrusively hard appearance.

The site perimeter is defined by a security wall which rises three feet above the adjacent parkway grade, and is topped with a scrim-like fence designed by Thomas Balsley Associates to allow the site within to be seen. The simple square tube fence is powder coated in a stainless steel like silver to maximize its potential reflective qualities, and embrace the colors of the surrounding landscape. Simple forms, crisp lines and green technologies such as dual use paving, innovative storm water management and native low maintenance plant palettes characterize the PSAC II landscape.

Related Projects

CSULB Liberal Arts Courtyards

The programming and design of the Liberal Art Courtyards were the result of the successful landscape master plan for 322 acres, completed by SWA in 2012 and enhancing the existing campus aesthetic and experience while improving functional relationships for its students, faculty, and community. Considerations included a wealth of open spaces largely devoted to ...

University of Chicago Booth School of Business

This project regenerates a spectacular, historic cliff-side waterfront site by activating it with new purpose. Working carefully to interweave layers of preservation and natural beauty, the building and landscape work together to leave a light footprint. Today, a distinctive global campus honors the history of its earlier occupation while providing inspiration...

Montclair State University Student Center and Quad

SWA/Balsley collaborated with DIG Architects and Montclair State University to reimagine the campus student center, adjacent quad, and connections to the surrounding campus. Through site analysis and project stakeholder meetings, key pedestrian and vehicular circulation routes were identified for resident students, daily commuters, and University staff. The st...

Samsung Electronics Training Center

Evolving trends in technology and the need to build a new, state-of-the-art Electronics Training Center allowed Samsung to commission the collaborative team of Samoo Architects and Thomas Balsley Associates for the design of their new facility in Keyonggi-Do Province in Korea. Essential to both Samsung and the design team was a site design solution that would ...

UC Davis West Village

UC Davis West Village is a new 225-acre development in Davis, California, that responds to a substantial growth in the number of students, faculty and staff living on the University’s campus. The city of Davis is a unique and cherished community, and great care was taken throughout the design and planning process to pay homage to its history and culture. The n...

CSULB Liberal Arts Courtyards

The programming and design of the Liberal Art Courtyards were the result of the successful landscape master plan for 322 acres, completed by SWA in 2012 and enhancing the existing campus aesthetic and experience while improving functional relationships for its students, faculty, and community. Considerations included a wealth of open spaces largely devoted to ...

University of Chicago Booth School of Business

This project regenerates a spectacular, historic cliff-side waterfront site by activating it with new purpose. Working carefully to interweave layers of preservation and natural beauty, the building and landscape work together to leave a light footprint. Today, a distinctive global campus honors the history of its earlier occupation while providing inspiration...

North Shore LIJ Women's Hospital

As part of the North Shore LIJ Medical Center expansion by SOM, Thomas Balsley Associates was commissioned to design a landscape that reflects both the hospital’s commitment to healing and its reputation as a progressive health care institution. Thomas Balsley Associates has proposed two major landscape spaces for the campus. The first of these spaces is a cam...

2020-01-07T22:32:57+00:00