Sheikh Khalifa Medical Center

Sheikh Khalifa Medical Center

Landscape Brings Cohesion to Massive Campus
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

Location, Abu Dhabi, UAE
ClientSOM
Size90 acres

Sheikh Khalifa Medical City is a massive new medical complex located in the Center City of the coastal city Abu Dhabi. The mega-project consists of four major hospitals and numerous outbuildings sited on a sprawling 90-acre medical campus. As the future flagship for the Emirates national medical system design excellence, cultural sensitivity, and advanced sustainability techniques were at the core of the evaluation criteria in selecting the design team. Thomas Balsley Associates was selected as the landscape architect for the campus design and all of the architectural roofs and interior gardens. The range of landscape being designed includes iconic processional landscapes, major green roofs, streetscapes and over 60 interior “micro-gardens.” The lead architect for the project is Skidmore Owings and Merrill in joint-venture with the well known German engineering firm Tilke.

Related Projects

Stanford University Campus Planning and Projects

Over the past 20 plus years SWA has been working with Stanford University to reclaim the 100-year-old master plan vision of Leland Stanford and Frederick Law Olmsted for the campus. This series of campus improvement projects has restored the historic axis, open spaces, and landscape patterns. With Stanford Management Company, SWA designed the Sand Hill corrido...

University of Chicago Booth School of Business

This project regenerates a spectacular, historic cliff-side waterfront site by activating it with new purpose. Working carefully to interweave layers of preservation and natural beauty, the building and landscape work together to leave a light footprint. Today, a distinctive global campus honors the history of its earlier occupation while providing inspiration...

New Jersey Institute of Technology Green

This campus, like many others, has suffered from the lack of a coherent plan, rendering its campus experience to a series of passages through disconnected interstitial spaces. A key component of the landscape master plan was the identification of new building sites on campus that would shed light on a comprehensive assessment of open spaces and movement system...

North Shore LIJ Women's Hospital

As part of the North Shore LIJ Medical Center expansion by SOM, Thomas Balsley Associates was commissioned to design a landscape that reflects both the hospital’s commitment to healing and its reputation as a progressive health care institution. Thomas Balsley Associates has proposed two major landscape spaces for the campus. The first of these spaces is a cam...

Leeum Samsung Museum of Art

From its mountainside perch overlooking Seoul, the Samsung Museum of Art Complex boasts museums by three of the world’s most sought-after architects: Rem Koolhaas, Jean Nouvel and Mario Botta. Uniting these remarkable yet divergent works of architecture is a space of clean and powerful gestures. This elegant, understated landscape serves as their matrix and mu...

Montclair State University Student Center and Quad

SWA/Balsley collaborated with DIG Architects and Montclair State University to reimagine the campus student center, adjacent quad, and connections to the surrounding campus. Through site analysis and project stakeholder meetings, key pedestrian and vehicular circulation routes were identified for resident students, daily commuters, and University staff. The st...

Public Safety Answering Center

The landscape is a key component of the PSAC II site. This new five hundred million dollar emergency call center is strategically located in the Bronx, New York and will facilitate emergency response for the City of New York.

An earthern grassland berm completely envelops PSAC II’s architecture and establishes a visual connection between PSAC II and the...

SUNY Albany Uptown Campus

With great respect for Edward Durrell Stone’s 1960s modernist campus, this new master plan redefines the campus’ first impression image and reclaims quads as new venues for an enhanced campus lifestyle. The entry drive encounters a new Collin’s Circle, now raised to the level of the entrance plaza. The earthen plinth engages the plaza entry at the new Ad...

2020-01-10T23:23:44+00:00