Medgar Evers College Campus Quad

Medgar Evers College Campus Quad

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationBrooklyn, New York United States
ClientMedgar Evers College

Since its founding in the 1960s, Medgar Evers College has been a central figure and source of pride for Brooklyn’s Bedford Stuyvesant community. Its reinvigoration, spurred by a rapidly expanding student body, began ten years ago with a campus master plan, prepared by Ennead Architects and Thomas Balsley Associates. In addition to new facilities, the plan foresaw a shortage of outdoor public spaces normally associated with a robust academic setting and proposed closing the street that had divided the campus. Ten years later, a capitol program provided the means by which a new central quad and promenade would replace the street and parking. With this bold urban intervention and an intense greening program, this new vision for the school’s outdoor public spaces will enhance campus life for students, faculty, and visitors.

Together with its promenade, this new quad provides a unifying pedestrian connection between Bedford and Franklin Avenues and between existing and new campus buildings, finally providing the campus with a cohesive identity and sense of place. With the dramatic transformation of street to more campus green space comes the opportunity to integrate a series of sustainability strategies into the campus environment. The carbon footprint of the campus is reduced through the implementation of porous paving, native plantings and gabion walls in bioswales, and low voltage LED lighting.

The promenade serves as an academic “hallway” and is bordered with a diverse array of seating opportunities and a series of “garden rooms” which will serve as outdoor classrooms, living rooms, study spaces, and planted gardens. At mid-point, the promenade swells into a large lawn area, a much needed center to the campus for informal academic lounging and large gatherings such as performances, festivals, and the annual graduation ceremony. To unify the hallway’s variety of spaces, a series of landscape and architectural elements is deployed, including a distinct and modulated paving pattern, plinths for seating, and light pylons with interpretive graphics that form the school’s “walk of fame.”

awards:

Related Projects

Stanford University Campus Planning and Projects

Over the past 20 plus years SWA has been working with Stanford University to reclaim the 100-year-old master plan vision of Leland Stanford and Frederick Law Olmsted for the campus. This series of campus improvement projects has restored the historic axis, open spaces, and landscape patterns. With Stanford Management Company, SWA designed the Sand Hill corrido...

Tarrant County College

To meet the growing needs of the downtown and North Main communities in Fort Worth, Texas, SWA provided the master plan and landscape design for a new college campus to add to the Tarrant County College District. Designed to be constructed in a series of phases, the project aims to provide a stimulating and rewarding environment for students and the local comm...

UC Davis West Village

UC Davis West Village is a new 225-acre development in Davis, California, that responds to a substantial growth in the number of students, faculty and staff living on the University’s campus. The city of Davis is a unique and cherished community, and great care was taken throughout the design and planning process to pay homage to its history and culture. The n...

Sonoma State Weill Lawn & Commons

Weill Lawn and Commons provide outdoor performance venues at Green Music Center, a world-class performing arts complex. The landscape architects prepared overall master planning and landscape architectural design.  A simple, dramatic grading plan unifies project elements, directs circulation, and buffers concert venues from adjacent roadway traffic. Weill Lawn...

UC Davis West Village

UC Davis West Village is a new 225-acre development in Davis, California, that responds to a substantial growth in the number of students, faculty and staff living on the University’s campus. The city of Davis is a unique and cherished community, and great care was taken throughout the design and planning process to pay homage to its history and culture. The n...

CSULB Liberal Arts Courtyards

The programming and design of the Liberal Art Courtyards were the result of the successful landscape master plan for 322 acres, completed by SWA in 2012 and enhancing the existing campus aesthetic and experience while improving functional relationships for its students, faculty, and community. Considerations included a wealth of open spaces largely devoted to ...

Montclair State University Student Center and Quad

SWA/Balsley collaborated with DIG Architects and Montclair State University to reimagine the campus student center, adjacent quad, and connections to the surrounding campus. Through site analysis and project stakeholder meetings, key pedestrian and vehicular circulation routes were identified for resident students, daily commuters, and University staff. The st...

Public Safety Answering Center

The landscape is a key component of the PSAC II site. This new five hundred million dollar emergency call center is strategically located in the Bronx, New York and will facilitate emergency response for the City of New York.

An earthern grassland berm completely envelops PSAC II’s architecture and establishes a visual connection between PSAC II and the...

2020-01-10T23:30:36+00:00