Flushing Commons

Flushing Commons

Mixed-Use Matches Pace with a Burgeoning Community
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationFlushing, New York, USA
ClientRockefeller Group, TDC Development
Size10 acres

This ten-acre mixed-use development with parks, plazas, and retail will become the center of social and retail activity in downtown Flushing. Driven mostly by an influx of immigrants from East Asia, Flushing is one of the fastest-growing and most diverse neighborhoods in the US. Abuzz with shopping and socializing at all hours of the day and evening, its streets and public realm have become overtaxed with this newfound success. At its center, a huge oversized municipal parking garage stands as an impediment to smart urban development, and will be replaced with Flushing Commons. From its large green central park and animated fountain plaza, a series of important pedestrian thoroughfares provide strong connective links to the area’s retail streets and nearby heritage sites.

Related Projects

Giant Interactive Headquarters

We collaborated with Morphosis Architects on a new ecological park and living laboratory for Giant Interactive Headquarters, a 45-acre corporate campus in Shanghai, China. The design concept blurs the distinction between the ground plane and the structure, weaving water and wetland habitats together with the folded green roof of the main building design. The s...

Lite-On Headquarters

This major Taiwanese electronics company chose the “Electronics Center” of Taipei overlooking the Gee Long River for their new headquarters. The overall concept is of a 25-story slender tower rising above a sloped landscape podium that covers much of the site. Below-grade parking slopes toward the river on one side, with the urban center on the oth...

Suzhou Center

The Suzhou Center is a landmark urban space within the Suzhou Central Business District that embodies the spirit of the city of Suzhou as a gateway for intersecting old and new cultural and historic heritage. The successful combination of high density development and ecological conservation will allow for Suzhou to transition to a garden city where the state-o...

Queens West Open Space Master Plan

Queens West is a new mixed-use community planned for the Long Island City shoreline, directly across from midtown Manhattan and the United Nations. Central to its urban plan is an extensive open space system that includes upland and waterfront parks as well as streetscape. Beginning with conceptual plans the Thomas Balsley Associates team, together with Weintr...

Burj Khalifa

Playing on the theme of “A Tower in a Park,” this shaded landscape creates a compelling oasis of green, with distinct areas to serve the tower’s hotel, residential, spa and corporate office areas. The visitor begins at the main arrival court at the base of the tower, where the “prow” of the building intersects a grand circular court—a “water room” defined by f...

Walmart Home Office Landscape Master Plan

What if the vast and varied landscapes of Northwest Arkansas surrounded and thrived all around the future Walmart Home Office Campus, reversing the typical expectations of a corporate headquarters campus? Walmart as a corporation has always celebrated its hometown heritage, and so their mandate for the 350-acre campus follows that same instinct: to preserve na...

Pacific Design Center

Once surrounded by barren plazas and impenetrable landscapes, the Pacific Design Center’s environment and image have been dramatically transformed by a complete redesign that includes parks, plazas, water features, cafes, lighting, and graphics.  A two-acre open space area along San Vicente Boulevard has been transformed into a public park and gathering space,...

East Riverfront Visions Plan

What is now three miles of underutilized and neglected waterfront property is envisioned as a vibrant new mixed-use community, with a dramatic ribbon of riverfront parks and walkways that are intertwined with small neighborhoods and upland connections.  A new open space system was conceived and given form as a critical component of the vision plan in which Tho...

2019-12-31T18:53:23+00:00