Montclair State University Student Center and Quad

Montclair State University Student Center and Quad

New Hub for Student Life
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationMontclair, New Jersey, USA
ClientDIGroup Architecture
Size11 acres

SWA/Balsley collaborated with DIG Architects and Montclair State University to reimagine the campus student center, adjacent quad, and connections to the surrounding campus. Through site analysis and project stakeholder meetings, key pedestrian and vehicular circulation routes were identified for resident students, daily commuters, and University staff. The study also identified existing utility corridors, views, key vegetation, and access to parking and buildings. SWA/Balsley’s new plan for the student center area will make it a vibrant destination and a hub for student life. The proposal includes eliminating vehicular and pedestrian conflicts by closing roads, consolidating service functions, and clarifying north-south pedestrian circulation; enlarging and leveling the sunken quad and layering in transverse pathways to encourage free movement and activation of the lawn; introducing generous outdoor lounge areas abutting the revamped student center; and creating a welcoming new rideshare and shuttle arrival area and interstitial plaza spaces that stitch together disparate outdoor spaces into a cohesive and dynamic new landscape.

Related Projects

Stanford University Campus Planning and Projects

Over the past 20 plus years SWA has been working with Stanford University to reclaim the 100-year-old master plan vision of Leland Stanford and Frederick Law Olmsted for the campus. This series of campus improvement projects has restored the historic axis, open spaces, and landscape patterns. With Stanford Management Company, SWA designed the Sand Hill corrido...

Sonoma State Weill Lawn & Commons

Weill Lawn and Commons provide outdoor performance venues at Green Music Center, a world-class performing arts complex. The landscape architects prepared overall master planning and landscape architectural design.  A simple, dramatic grading plan unifies project elements, directs circulation, and buffers concert venues from adjacent roadway traffic. Weill Lawn...

Leeum Samsung Museum of Art

From its mountainside perch overlooking Seoul, the Samsung Museum of Art Complex boasts museums by three of the world’s most sought-after architects: Rem Koolhaas, Jean Nouvel and Mario Botta. Uniting these remarkable yet divergent works of architecture is a space of clean and powerful gestures. This elegant, understated landscape serves as their matrix and mu...

New Jersey Institute of Technology Green

This campus, like many others, has suffered from the lack of a coherent plan, rendering its campus experience to a series of passages through disconnected interstitial spaces. A key component of the landscape master plan was the identification of new building sites on campus that would shed light on a comprehensive assessment of open spaces and movement system...

North Shore LIJ Women's Hospital

As part of the North Shore LIJ Medical Center expansion by SOM, Thomas Balsley Associates was commissioned to design a landscape that reflects both the hospital’s commitment to healing and its reputation as a progressive health care institution. Thomas Balsley Associates has proposed two major landscape spaces for the campus. The first of these spaces is a cam...

Samsung Electronics Training Center

Evolving trends in technology and the need to build a new, state-of-the-art Electronics Training Center allowed Samsung to commission the collaborative team of Samoo Architects and Thomas Balsley Associates for the design of their new facility in Keyonggi-Do Province in Korea. Essential to both Samsung and the design team was a site design solution that would ...

SUNY Albany Uptown Campus

With great respect for Edward Durrell Stone’s 1960s modernist campus, this new master plan redefines the campus’ first impression image and reclaims quads as new venues for an enhanced campus lifestyle. The entry drive encounters a new Collin’s Circle, now raised to the level of the entrance plaza. The earthen plinth engages the plaza entry at the new Ad...

Tokyo University of Foreign Studies Campus

Tokyo University of Foreign Studies Campus Fuchu, Japan. Landscape International, Ltd. Kume Sekkei, Architects. NBBJ Architecture. SWA provided master planning and landscape architecture for the Foreign Studies Campus of Tokyo University on the site of a former military base on the outskirts of Tokyo. This campus serves Japanese and foreign students pursuing a...

2020-01-07T22:28:24+00:00