Rosewood Sand Hill Hotel

Rosewood Sand Hill Hotel

 Dramatic Hillside Hotel and Offices
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationMenlo Park, California, United States
ClientStanford Management Co.
Size21 acres/8.5 hectares

SWA provided full landscape architectural services for this mixed-use development, which includes a 120-room luxury hotel, five villa residences, a supporting office complex, fitness center, spa and multi-use space. The Sand Hill Hotel and associated offices are nestled onto a dramatic hillside that slopes toward the Santa Cruz Mountains immediately beyond I-280. that runs from Crystal Springs to Los Gatos, it has become an extension of that very California hilltop landscape. The existing native mix of valley oaks, coast live oaks, madrones, redwoods and olive trees extend onto and around the site perimeters, visually connecting it with the adjacent environment. Canary Island palms mark the grand hotel drop-off, and site-wide plantings include bright swaths of lavender, sage, or flowering indigenous perennials, with usable grass provided in the larger courtyards for multi-purpose activities and events. A large, central swimming pool and terrace and several ornamental fountains are located among the hotel townhouse and office courtyards, providing the refreshing sound of water.

Work attributed to SWA/Balsley principal John Wong and his team with SWA Group.

Related Projects

Lite-On Headquarters

This major Taiwanese electronics company chose the “Electronics Center” of Taipei overlooking the Gee Long River for their new headquarters. The overall concept is of a 25-story slender tower rising above a sloped landscape podium that covers much of the site. Below-grade parking slopes toward the river on one side, with the urban center on the oth...

Marinaside Crescent

SWA provided urban design and overall conceptual landscape architectural design for this mixed-use project including condominium buildings with shops, restaurants and storefronts at street level, a waterfront promenade, a marina, parks and inner building courtyards, and pedestrian-oriented pathways linking the Marinaside Crescent Road and surrounding streets. ...

Walmart Home Office Landscape Master Plan

What if the vast and varied landscapes of Northwest Arkansas surrounded and thrived all around the future Walmart Home Office Campus, reversing the typical expectations of a corporate headquarters campus? Walmart as a corporation has always celebrated its hometown heritage, and so their mandate for the 350-acre campus follows that same instinct: to preserve na...

Progressive Design Center

This corporate campus is sited in a natural woodland, punctuated with ravines, dry streambeds, and the companion beech and birch stands found in this area. The facility’s size, one million square feet, is deconstructed into smaller programmatic components that are expressed in two linear building forms connected by enclosed walkways at two locations and divide...

Suzhou Center

The Suzhou Center is a landmark urban space within the Suzhou Central Business District that embodies the spirit of the city of Suzhou as a gateway for intersecting old and new cultural and historic heritage. The successful combination of high density development and ecological conservation will allow for Suzhou to transition to a garden city where the state-o...

Marinaside Crescent

SWA provided urban design and overall conceptual landscape architectural design for this mixed-use project including condominium buildings with shops, restaurants and storefronts at street level, a waterfront promenade, a marina, parks and inner building courtyards, and pedestrian-oriented pathways linking the Marinaside Crescent Road and surrounding streets. ...

Burj Khalifa

Playing on the theme of “A Tower in a Park,” this shaded landscape creates a compelling oasis of green, with distinct areas to serve the tower’s hotel, residential, spa and corporate office areas. The visitor begins at the main arrival court at the base of the tower, where the “prow” of the building intersects a grand circular court—a “water room” defined by f...

Pacific Design Center

Once surrounded by barren plazas and impenetrable landscapes, the Pacific Design Center’s environment and image have been dramatically transformed by a complete redesign that includes parks, plazas, water features, cafes, lighting, and graphics.  A two-acre open space area along San Vicente Boulevard has been transformed into a public park and gathering space,...

2020-01-22T21:58:43+00:00