Pershing Square

Pershing Square

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationLos Angeles, California, United States
ClientPershing Square Renew Corporation, City of Los Angeles
Size5 acres

The SWA/Morphosis team, in partnership with Cecilia Estolano of ELP, Dan Biederman of BRV, Buro Happold, Sam Schwartz Engineering, and Walker Parking, reimagined the heart of downtown Los Angeles during a eight-month design competition.
The proposal reasserts Pershing Square as a dynamic, living platform that animates the urban center and advances Los Angeles as a vibrant cultural capital and global leader in sustainability. Practical concerns tackled by the design team included reorganizing below-grade parking, connecting the site to public transit, locating bike share hubs, and innovative infrastructure, such as purple pipe greywater recycling through reciprocal wetlands.

Distinct Southern California ecologies lie at the base of a solar-powered hydroponic urban farming tower. The park provides the vital park elements that everyone enjoys, while advancing a future of economic and ecological sustainability.

Related Projects

Westmoor Natural Science & Ecology Park

Westmoor Park is a 168-acre educational and recreational setting where visitors are encouraged to experience the natural world about them with the guidance of interpretive personnel. The park includes four separate areas, one of which is an Administration and Reception area with facilities for drop-off, group orientation, and parking. The Natural Science and E...

National Ecological Center

The threat of global warming prompted the government of Korea to develop the country’s first national center of ecological research. After selecting a site, the government conducted an international design competition, in which the team of Samoo Architects and Thomas Balsley Associates won first prize. This 189-acre park will combine public and private researc...

Korea House

SAMOO Architects and Thomas Balsley Associates received first place in the international design competition for a new Korean Cultural Center. The collaboration blends indoor and outdoor spaces including two rooftop terraces that celebrate traditional Korean beauty and advanced Korean technology through contemporary translations of the Korean garden. Korean sto...

Indianapolis City and County Building Plaza

SWA/Balsley, in collaboration with Ratio Architects, submitted this competition entry for the redesign of the Indianapolis City/County Building Plaza. We shared the competition committee’s vision of a world-class, 21st- century civic public space with the right ingredients to stand amongst the world’s best public spaces. The design concept builds upon the foun...

2020-09-30T23:39:29+00:00