51 Astor Place

51 Astor Place

Ground-Level "Lounge" Amid Soaring Architecture
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationNew York, New York, USA
ClientEdward J. Minskoff Equities, Inc.
Size0.1 acre

At the locus of two famous NYC neighborhoods, East Village and Greenwich Village, this new corner plaza takes full advantage of the vibrant urban life generated by nearby NYU and historic Cooper Union across the street. With a strong architectural alignment of banquette seating, this plaza benefits from its urban context by carefully staging the cherished NYC pastime of street theatre. Using the new Fumihiko Maki-designed building as its backdrop, the layout encourages transverse pedestrian traffic which cuts the corner along the building, retail storefronts and lobby entrance. 24-hour activity at this busy intersection is further enhanced by the light wands and cove lighting beneath the banquet seating. This unique NYC public space has replaced the famous Rosenthal Cube traffic island as the go-to social gateway to the “villages.” The faceted topographic green roof on the building setback hosts an outdoor lounge terrace and softens views from adjoining buildings.

The plaza’s simple but strong program and forms have helped anchor this new building to its neighborhood and earned the public’s warm embrace.

Related Projects

Stanford University Campus Planning and Projects

Over the past 20 plus years SWA has been working with Stanford University to reclaim the 100-year-old master plan vision of Leland Stanford and Frederick Law Olmsted for the campus. This series of campus improvement projects has restored the historic axis, open spaces, and landscape patterns. With Stanford Management Company, SWA designed the Sand Hill corrido...

Leeum Samsung Museum of Art

From its mountainside perch overlooking Seoul, the Samsung Museum of Art Complex boasts museums by three of the world’s most sought-after architects: Rem Koolhaas, Jean Nouvel and Mario Botta. Uniting these remarkable yet divergent works of architecture is a space of clean and powerful gestures. This elegant, understated landscape serves as their matrix and mu...

Jinbocho Redevelopment

Situated in central Tokyo’s university and publishing district, this new mixed-use project brought urban streetscape character to its immediate neighborhood through the introduction of plazas whose fountains, seating areas, cafes and sculptures serve residents, workers, and the community as a refuge from the busy streets.

A diagram of pedestrian flows t...

Peggy Rockefeller Plaza

Stretching along nine blocks of New York City’s Upper East Side, Rockefeller University is a world-renowned medical research institution with an impressive roster of Nobel Prize winners — and beautiful river views. Once a harmonious urban oasis of 19th century buildings and 20th century modernism stitched together by a renowned Dan Kiley landscape, the c...

Burj Khalifa

Playing on the theme of “A Tower in a Park,” this shaded landscape creates a compelling oasis of green, with distinct areas to serve the tower’s hotel, residential, spa and corporate office areas. The visitor begins at the main arrival court at the base of the tower, where the “prow” of the building intersects a grand circular court—a “water room” defined by f...

Hunter's Point South Waterfront Park

Hunter’s Point South Waterfront Park was envisioned as an international model of urban ecology and a world laboratory for innovative sustainable thinking. The project is a collaboration between Thomas Balsley Associates and WEISS/MANFREDI for the open space and park design with ARUP as the prime consultant and infrastructure designer.

What was once a ba...

Kasumigaseki Plaza Renewal

The Kasumigaseki building is Tokyo’s first high-rise and architectural landmark, located in the heart of downtown Tokyo where government as well as major private business offices are concentrated. Urban growth changed the dynamics of the building’s surroundings and left its public spaces ineffective and barren. The addition of new mixed-use building provided t...

Xiqu Opera Centre

After it was decided to locate the main concert venue on the building’s top floor to create a covered indoor/outdoor public realm, SWA designed the entire ground level of this venue for traditional Cantonese opera, including a dramatic, covered open-air landscape space. There, an urban stage facilitates movement, provides a gathering space, and enhances ...

2020-01-10T23:05:14+00:00