Gate City Osaki

Gate City Osaki

Two Spaces Work in Tandem to Amplify Site Identity
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationTokyo, Japan
ClientMitsui Fudosan Co. Ltd.
Size3 acres

“I do sculpture as it relates to my designs, and as the sculpture emerges from the designs it becomes collaborative. This is gratifying because the sculpture is very much in keeping with the overall landscaping concept. It is not an afterthought,” writes Tom Balsley. Here we see the full integration of his sculptural expression in the overall landscape design for Gate City. Each swooping, spiraling, surging forest of steel brings a deeper meaning to the experience.

The challenge for this mixed-use development on the outskirts of Tokyo was to create two spaces, each with its own ambiance, that still function together while giving the complex an unmistakable identity. The South Entry Plaza had to alert visitors that they were crossing a threshold into somewhere special. This effect is achieved with a grid of poplars, planted with military precision, and slashed through with a diagonal path and channels of water.

Related Projects

San Jacinto Plaza

The redesign of San Jacinto Plaza, a historic gathering place in El Paso’s downtown business district provides a state-of-the-art urban open space, while protecting and celebrating the history and culture of the site. The project was the result of an intensive community process involving input from a wide range of constituents. Active programming, environmenta...

Shanghai International Dance Center

Inspired by the idea of movement, this collaboration with Studios Architecture achieves an artful harmony of building with landscape, program with site. The image of a dancer in grand jete kindled the designers’ imaginations and served as the project’s organizing idea. Asia’s first professional dance complex is tucked between a freeway, a subway station...

Culver Steps and Main Plaza

Founder Harry Culver’s renowned axiom, “All roads lead to Culver City,” acquires new meaning with a spectacular addition to ongoing downtown revitalization. The Culver Steps is a public/private collaboration between The City of Culver City and Hackman Capital Partners devised to highlight the city’s creative “maker tradition,” from its involvement in the filmm...

Aitken Place Park

Aitken Place Park will be at the heart of Toronto’s East Bayfront Community – currently being transformed from an underutilized industrial brownfield into a vibrant waterfront neighborhood. Flanked by the residential development to the west and the commercial buildings to the north, the park’s water’s edge location presents a unique opportunity to create...

Culver Steps and Main Plaza

Founder Harry Culver’s renowned axiom, “All roads lead to Culver City,” acquires new meaning with a spectacular addition to ongoing downtown revitalization. The Culver Steps is a public/private collaboration between The City of Culver City and Hackman Capital Partners devised to highlight the city’s creative “maker tradition,” from its involvement in the filmm...

Balsley Park

Located on Manhattan’s West Side, Balsley Park, formerly known as Sheffield Plaza, has been transformed from a barren, lifeless plaza into the community’s most cherished common ground.

Following public outcry and many failed attempts to redesign the plaza, Thomas Balsley Associates was hired to build community consensus around a new park-like image and ...

Chelsea Waterside Park

In 1986, Thomas Balsley Associates was asked by the Chelsea Waterside Park Association to translate this community’s vision for a waterfront park into a design document that would be used to plan the new Route 9-A and the proposed Hudson River Park. Ten years later, when funding for the Chelsea Waterside Park was identified, Thomas Balsley Associates won an in...

Residences at W New York Downtown

The Residences at W New York Downtown is located in lower Manhattan. The at-grade public plaza creates an urban space with a food kiosk surrounded by a large raised wood deck with table, chairs, and built-in custom stainless steel benches and bar seating along the perimeter. A series of interplaying IPE wood and pre-cast concrete benches creates seating and co...

2019-12-17T21:54:59+00:00