Gubei Gold Street

Gubei Gold Street

Communal Refuge in a Dense Urban Setting 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationShanghai, China
ClientShanghai Gubei (Group) Company Ltd.
Size4.6 hectares

SWA was selected to conceptualize, design, and realize a rare find in bustling Shanghai—a pedestrian mall (Gold Street). The corridor occupies three city blocks, is flanked by 20-story high-rise residential towers with retail at street level and book-ended by SWA-designed parks. Creating an iconic presence and enlivening the area, the mall features plazas, fountains, cafés, dining and retail terraces, an amphitheater, and a monumental raised, tree-lined terrace.

Centrally located in the densely populated Gubei district, the pedestrian mall offers the public a unique open space and a sanctuary from the hectic city. Gubei Boulevard, a major commercial spine, runs along the site’s western edge. A majestic plaza, featuring large fountains, opens up to grab the street there and forms a buffer between the pedestrian promenade and the busy thoroughfare; the eastern opening is more subdued, befitting that end’s residential street.

The landscape design merges modern elements with some classical French motifs. Tall gingko trees line the retail promenade, creating a visual transition from the surrounding tunnel-like towers to the mall’s intimate gardens. Contrasting with the city’s hard-edged environment are evergreen camphor trees that ensure a welcoming canopy year-round, while deciduous cherry trees provide seasonal interest. Seeking to engage all the senses, the landscape architects also included fragrant plants in their design, such as sweet olive trees with their tiny yellow flowers that exude the scent of ripe peaches and apricots.

The Gubei District houses a growing community of expatriates and their families. The social ecology of this progressive neighborhood was also a major influence on the design. With little indoor-outdoor differentiation, retail, gallery, and restaurant activity flows seamlessly out onto the spacious 30-foot-wide promenade. Graphic paving and custom site furniture contribute to this fluid connection from building to open space.

The notion of the outdoor living room is carried throughout the pedestrian mall. Separated from the retail promenade by a few steps, the central plaza’s abundant benches and shade provides residents with a place to interact as a community. Parents sit and watch their children roller skate while older residents practice tai chi in the smaller garden parks.

With inspired design details—like pavers that fit together like Chinese temple roof tiles and architectural follies sitting like glass jewels in the middle of each block—the landscape architects created a space that is both functional and beautiful. The overall effect is a comfortable human space amid grandiose high-rise towers.

Work attributed to SWA/Balsley principal Gerdo Aquino with SWA.

Related Projects

Dubai Opera District

The new Opera District celebrates the adjacent spectacle of the world’s tallest building, while embracing the rhythm of everyday life. For three distinct mixed-use areas within the nearly 100,000-square-meter District anchored by the namesake opera house, SWA’s layered landscape architecture provides visual and experiential coherence using the concept of a mus...

East Riverfront Visions Plan

What is now three miles of underutilized and neglected waterfront property is envisioned as a vibrant new mixed-use community, with a dramatic ribbon of riverfront parks and walkways that are intertwined with small neighborhoods and upland connections.  A new open space system was conceived and given form as a critical component of the vision plan in which Tho...

Dubai Expo 2020

From October 2020 to April 2021, the City of Dubai will host the World Expo: a large-scale International Registered Exhibition that will bring nations together with universal themes and immersive experiences. It will comprise an entire new city, built on a 1,083-acre site between Dubai and Abu Dhabi. The Expo site is organized around a central plaza linked to ...

Dubai Hills Boulevard and Public Realm

Envisioned as a “Garden Oasis” strategically situated where city meets desert, Dubai Hills is a vibrant yet elegant mixed-use community for 21st-century living. The key public realm element of this massive 1,000-hectare development is a 5.6-kilometer urban boulevard lined with shops, residences, and offices – the district’s central spine. For Phase 1, SWA/Bals...

Hunter's Point Shipyard and Candlestick Point

Perched on the edge of San Francisco Bay, the Hunters Point Shipyard was an important naval manufacturing center for the WWI and WWII war efforts. Now abandoned, the shipyard, along with Candlestick Point, will be combined into a new mixed use residential, retail and light industry development — the largest in San Francisco since WWII. Thomas Balsley Ass...

Flushing Commons

This ten-acre mixed-use development with parks, plazas, and retail will become the center of social and retail activity in downtown Flushing. Driven mostly by an influx of immigrants from East Asia, Flushing is one of the fastest-growing and most diverse neighborhoods in the US. Abuzz with shopping and socializing at all hours of the day and evening, its stree...

Gateway Mall Master Plan

The Gateway Mall runs 18 blocks through the center of downtown St. Louis, terminating at the famous Eero Saarinen Arch, and provides a green spine in which the downtown’s workers, residents, and visitors can relax and celebrate urban living.

The mall never fully lived up to the potential envisioned by the civic leaders at the time of its inception. Thom...

Riverside Park South Open Space Master Plan

As part of an urban design collaborative with Skidmore, Owings and Merrill for this new 65 acre redevelopment, Thomas Balsley Associates led the design effort for the project’s centerpiece, a 26-acre waterfront park on the Hudson River. The effort involved urban design, environmental considerations and a highway relocation; and required a creative, yet pragmat...

2020-01-23T00:47:21+00:00